Billigare shopping via internet

Det blir allt fler internetanvändare i Sverige och de flesta använder internet mer eller mindre varje dag för email, resor, sociala medier eller shopping. I många fall har internet helt tagit över den marknad som tidigare haft verksamhet i fysiska lokaler. Dock finns det en hel del fördelar för konsumenter att ha internet som bollplank vid shopping även om man väljer traditionell butik för sina köp och framförallt handlar det om att kunna betala mindre. Det finns idag många aktörer som jobbar med att jämföra priser och flera av dom har funnits sedan länge. Ett par av dessa är pricerunner och prisjakt. Tanken med dessa tjänster är att man skall kunna söka efter det man vill köpa och se var den kostar minst inklusive frakt. Denna industri har fått en ökning i och med lansering av smartphone var man genom att läsa av en streckkod kan se förslag på billigare möjligheter. Detta är en funktion som gör att internet påverkar även när det kommer till vanlig handel.

Trots de möjligheter som finns när det kommer till att jämföra priser är nätshopping eller e-handel som det också heter, i flertalet situationer klart billigast. När det är fråga om elektronik och kläder är näthandel någonting som allt fler väljer mot bakgrund av det stora sortiment man kan välja på, samt att man enkelt kan handla från andra länder var det är billigare. Enligt svensk handel har svenskarna blivit de i norden som känner störst problem inför nätshopping, men det är inte en fråga om betalsystem. Dessa har utvecklats snabbt och har nu blivit nästan lika säkra som att ta ut pengar från en uttagsautomat. Vad som avskräcker svenskar från e-handel från andra nationer är garantibevis och säkerhet för hur reglerna ser ut ifall nu det man köper skulle gå sönder.

Även om denna osäkerhet är utbredd, har i dagsläget omkring 80 procent av svenskarna handlat på internet i något sammanhang och redan ett par år bakåt i tiden, 2009, handlade vi för ca. 750 miljoner kronor via internationell internethandel. Utvecklingen har under senaste åren inte fått någon större ökning.

Är takstolar dyra?

För att lägga ett nytt tak krävs det ofta att man även byter takstolar – det är nämligen i dessa som man fäster resten av taket i och som håller taket på plats i huset. Att byta takstolar kan vara ett relativt dyrt projekt och definitivt ingenting som man gör själv om man inte har den kunskapen vill säga. Priset på att få sina takstolar bytta varierar beroende på hur stort hus du har, vart i landet du bor och framförallt kanske vilka mått ditt hus har. De flesta hur är nämligen byggda efter något som kallas standardmått och detta underlättar naturligtvis för firmor som tillverkar takstolar – på så sätt har de nämligen råd att lagra takstolar som sedan står redo för leverans den dagen någon behöver dem.

Vid speciellt nybyggda hus så har man dock börjat frångå principen utan vill hitta nya vinklar och andra mått på taken och detta gör proceduren lite svårare för företagen. Har du ett sådant hus så är risken alltså större att dina takstolar kommer att bli dyra i slutändan – detta på grund av att man måste tillverka helt nya anpassade efter måtten på ditt hus och detta kostar naturligtvis lite extra. Men att du sedan i slutändan får ett bra resultat – det behöver du absolut inte oroa dig för. De företag som bygger och monterar takstolar är nämligen numera så pass vana och kunniga att de klarar av vilka mått på vilka hus som helst. Sedan att det tar lite längre tid och att det blir dyrare för dig – ja, det får du helt enkelt acceptera. Takstolar är nämligen ingenting du vill spara in pengar på då de som sagt är bärande för hela ditt tak.

Kostar takstolar mer i Stockholm?

Själva prisbilden för takstolar som är anpassade för hus med standardmått kan också variera beroende på vart i landet man bor. Generellt kan man säga att det är lite dyrare i Stockholm än i övriga landet – detta beroende på att man tjänar mer där och att levnadskostnaderna räknas som högre än vad de exempelvis gör i Umeå eller Skellefteå. Dock ska man veta att det även finns fler företag som sysslar med takstolar i Stockholm än vad det gör i övriga Sverige – detta medför att konkurrensen blir större och att man på så sätt som kund faktiskt kan lyckas pressa priset för sina takstolar nedåt. Men här gäller det dock att se upp lite – att hela tiden välja den billigaste firman kan i slutändan visa sig vara väldigt kostsamt.

Det finns nämligen många företag som levererar rena fuskjobb och som lämnar dig med tak som du måste byta efter bara något år. Bäst är alltså att noggrant kolla bland olika företag som sysslar med just takstolar innan man bestämmer sig för att anlita någon för jobbet – detta gäller naturligtvis inte bara takstolar och Stockholm utan alla slags jobb över hela Sverige. Man har själv ett ansvar som privatperson att välja firmor – det är något som ofta tyvärr glöms bort.

Hemstädning med RUT-avdrag – för att du ska få råd att ta hjälp hemma

I och med att svenska staten har infört RUT-avdrag så har det blivit betydligt enklare för fler att få råd med att ta hjälp med städningen hemma. RUT betyder Rengöring, Underhåll och Tvätt och är innebär att staten subventionerar hushållsnära arbeten i din bostad. Förutom städning och tvätt av kläder, gardiner med mera så räknas även vissa former av underhåll, såsom trädgårdsarbete och gräsklippning. För att få exakt information om vad du får dra av kan du läsa på Skatteverkets hemsida.

Det är många som uppskattar att det har blivit billigare att ta hjälp med städning och framför allt att det nu har blivit mer legitimt. Tidigare har det varit mycket svartarbete inom den branschen, men det har nu förändrats. Det finns ju ingen anledning att ta hjälp av någon för nästan samma pengar som inte har vare sig kontrakt eller försäkring. Klart bättre är det ju att anlita någon som  har vettiga villkor och som gillar sitt jobb.

En person som är proffs på städning gör också ett mycket mer effektivt arbete än du själv troligtvis gör. Med väl inarbetade rutiner och god teknik går det på ett huj att städa en bostad och detaljer som de flesta missar tas med. Så får du tid till annat, en avlastning i vardagen och hjälper till att skapa nya arbetstillfällen.

Hemstädning vanligast i Stockholm

Man kan förstås fråga sig varför det enligt statistiken är vanligast med hemstädning i Stockholm just. Beror det på att folk överlag har bättre inkomster här, eller har det blivit mer socialt accepterat? Många som har ett väldigt stressigt schema bor i vilket fall som helst just i den regionen. Det ställs höga krav på att göra karriär i storstaden. Oavsett så måste man säga att de som utnyttjar chansen är smarta då de slipper ett moment som ofta tar en stor del av fritiden. De hjälper också till att skapa nya jobb.

Kritik mot ”pigtjänster”

Vissa tycker att hjälp med hemstädning är en lyxvara och att många som är anställda på städföretag utnyttjas och jobbar för slavlön. Så ska det självklart inte vara! Se till att du använder dig av ett företag som både har F-skattesedel så att du kan utnyttja RUT-avdraget och dessutom att de har kollektivavtal och att de kan uppge för dig hur de vidareutbildar sin personal. Det finns ingen anledning att se ner på den som har städning som sitt yrke. Snarare så är det ett jobb som kräver god arbetsteknik och känsla för detaljer för att man ska få ett bra resultat – och det vill ju självklart du som anlitar någon för att städa hemma hos dig.

Regelbunden hemstädning eller tillfällig städhjälp?

Även om du inte tycker att du har råd att ta hjälp med hemstädningen regelbundet så kan du kanske fundera på om du skulle ha nytta av att få hjälp med exempelvis fönsterputsning någon gång om året, krattning av löv på hösten eller storstädning på våren. Allt det hör till de tjänster som du kan räkna med i RUT-avdraget. Ta hjälp av ett städproffs nån gång då och då och upplev skillnaden!

Hemstädning – en skön avlastning i vardagen

Det är inte lätt att leva upp till samhällets krav idag. Man förväntas göra karriär, ha tid för familjen, egen personlig utveckling, träning, fritidsaktiviteter, laga god mat, ta hand om utseendet, listan verkar aldrig ta slut. En sak som många familjer hamnar i gräl om är ofta städningen. Vem vill skura toaletten när man kommer hem trött från jobbet? Vore det inte skönt att istället kunna ta en skogspromenad eller sitta ner och läsa en bok?

Den som har små barn vill nog hellre kunna ägna sig åt att leka med dem än att springa runt med dammsugaren. Även om barnen när de blir lite större givetvis kan hjälpa till med städningen, så finns det kanske annat ni skulle kunna göra tillsammans. Varför inte koka sylt, lägga ett pussel eller grilla korv nere vid närmaste badsjö?

Att ta hjälp med städningen hemma behöver alltså inte vara något man gör för att man är lat, utan snarare för att man hellre vill lägga tiden på något annat som känns viktigt. Att anlita någon annan för att städa gör också att man kan få städningen utförd snabbt och effektivt och med ett bättre resultat än man själv får till.

Bra för allergiker

Ta till exempel den som har problem med allergier. Att det är rent i hemmet är viktigt för att må bättre då. Har du tid att dammtorka varje hylla minst en gång i veckan, dammsuga hela huset eller lägenheten och våttorka alla utrymmen? Det tar vanligen några timmar per gång om det ska bli ordentligt gjort. Någon som jobbar med det här brukar dock kunna göra det snabbare och ser till att varje del hinns med, då de har väl utarbetade system för att städa. Den som har någon familjemedlem som är allergisk har alltså en stor fördel av att anlita ett städproffs för hemstädningen.

Gott om städfirmor i Stockholm

Just i Stockholm finns det gott om firmor som jobbar med hemstädning. Dock så bör du se till att du väljer rätt leverantör så att du får ett bra resultat när du beställer hemstädning i Stockholm. Se till att du anlitar en firma som ger sina anställda en bra lön, att de har ordentliga ansvarsförsäkringar och, framför allt för den som har allergi i familjen, att de jobbar med miljövänliga metoder. Se till att firman har F-skattesedel så att du kan utnyttja RUT-avdrag och på så sätt får 50 % rabatt på priset.

Hur ofta behöver du hjälp med städningen?

Fundera över hur ofta du skulle vilja få avlastning. För vissa räcker det med att få hjälp med en storstädning då och då eller städning en gång per månad. Andra vill ha hjälp varje vecka. Ta dig en funderare över hur mycket tid du lägger ner på städningen just nu och vad du skulle kunna göra med tiden istället.

Både du och resten av din familj och dina vänner kommer nog att upptäcka att det finns så mycket annat kul man kan göra när man lämnar över städningen till ett proffs. Du kommer att få det renare och trevligare hemma, samtidigt som du får mer tid över till annat. Det kan man gärna betala en slant för.

Fönsterputs i Stockholm

Om du bor i Stockholm och vill anlita ett företag för att tvätta dina eller ditt företags rutor så finns det ofantligt många företag att välja och vraka mellan.

Det finns företag som har varit verksamma i branschen i många årtionden men det finns även nystartade småföretag som snabbt tar sig in i branschen.
Företagen som jobbar med fönsterputsning brukar oftast erbjuda flera olika tjänster inom städning.
De nystartade företagen är ofta egenföretagare som jobbar främst mot privatpersoner och utför fönsterputs av villor och lägenheter.

De större företagen är främst inriktade mot stora företag och fastighetsägare och de brukar oftast vara långtidskontrakt som upprättas för att garantera att rutorna alltid är rena och fina.

Med ett långtidskontrakt så upprättar kunden ett abonnemang hos fönsterputsaren där priset sätts efter hur många rutor som skall putsas och vilken typ av rutor det gäller.

I många fall så krävs det specialutrustning och liftar för att komma åt alla rutor och det blir självfallet en extrakostnad.Utomlands är det ganska vanligt att fönsterputsarna hänger i en sele på utsidan av byggnaden och jobbar sig neråt.

I Sverige så brukar det användas antingen stegar eller maskiner för att nå upp till de höga höjderna.

Fönsterputs på abonnemang

De största företagen jobbar nästan uteslutet på abonnemang.
När ett abonnemang skall upprättas så sker det ett besök på plats följt av ett samtal med kunden för att komma överens om vad det är de vill ha hjälp med och vad det kan tänkas att kosta.

Företagen som jobbar med fönsterputs i  Stockholm brukar ha en färdig offert som räknar på hur många fönsterrutor det gäller och hur många kvadratmeter det blir totalt.

Mindre rutor tar längre tid och blir därför även dyrare, Större rutor såsom de stora rutor som är så vanliga på butiker är det enklaste att tvätta och blir därför också billigare.

I Stockholm när du anlitar en firma för att putsa dina fönster så får du först och främst en startkostnad som är tänkt att täcka transportkostnaderna, sedan är det ett fast pris per ruta.

Priserna är på vanliga villor och lägenheter alltid samma då det inte krävs någon avancerad utrustning men till de mer avancerade fastigheterna med svårtillgängliga rutor så kommer företaget du anlitar att vilja göra en uppskattning för den unika fastigheten.

Att anlita ett företag som har många års erfarenhet i branschen och som har ett gott rykte kan ofta vara ett smart val men dessa företagen vet om det här och kan därför ha högre priser än sina konkurrenter.

Som privatperson kan det bästa vara att kontakta ett litet företag och be dem ge dig en prisoffert och om det är en stor skillnad i priset jämfört med de stora aktörerna på marknaden så kan du välja att anlita det mindre företaget.

Du börjar med att anlita dem en gång och då får du se om du blir nöjd, du kan därefter välja att teckna ett abonnemang med företaget som sträcker sig över hela året.

Då har du alltid rena fönsterrutor.

Checklista för flyttstädning

En flyttstädning är ett omfattande projekt, oavsett om man bor i lägenhet eller hus. Kraven på noggranhet är stora och det finns många detaljer som är lätta att missa när man städar sitt hem. Och slarv kan bli kostbart.

Samtliga rum och utrymmen i bostaden måste rengöras grundligt, från köket och badrummet till hallen och vardagsrummet. Det innefattar således rengöring av kyl och frys, spis och ugn, samt duschutrymmen och badkar, med mera. Som sagt, det är ett omfattande projekt som är tidskrävande och dessutom kräver en hel del kunskap.

Slarv med flyttstädningen kan bli en kostsam historia då hyresvärden eller de som flyttar kan tvingas kalla in en städfirma, som du får stå för kostnaderna för.

Någon standardiserad checklista för flyttstädning finns naturligtvis inte, utan olika hyresvärdar och bostadsrättföreingar kan ha olika krav på städningen. Samma sak gäller förstås de personer som flyttar in efter dig. Man är helt enkelt olika krävande och olika benägen att klaga när det gäller städningen. Men det bästa är alltid att ta det säkra före det osäkra och göra jobbet ordentligt. Då har du alltid ryggen fri.

Här kommer i alla fall ett exempel på hur en sådan checklista skulle kunna se ut, så att du åtminstone kan bilda dig en uppfattning om vad som gäller och sedan ta ställning till hur du vill göra med städningen.

Samtliga rum

• Våttorka målade ytor. Även utrymmen mellan element och väggar.
• Tvätta fönstren på både insidan och utsidan. Torka av fönsterbågar persienner och fönsterbrädor.
• Torka av golvlister, trösklar och dörrfoder.
• Rengör elementen.
• Rengör dörrar och handtag.
• Rengör lampor och tak.

Köket

• Rengör ugnen. Diska plåtar och galler.
• Rengör spisen – inklusive utrymmet bakom och under spisen.
• Avfrosta och rengör kylen och frysen, inklusive utrymmen under och bakom. Diska galler och fack.
• Rengör luckor och skåp.
• Rengör fläkten och fläktkåpan. Avfetta och diska filtren.
• Rengör diskmaskinen – på utsidan samt under och bakom maskinen.
• Rengör skärbrädor och bänkar.
• Våttorka golvet

Badrum/Dusch/Toalett

• Rengör tvättställ och kranar och kalka av dem vid behov. Rengör såväl under som bakom.
• Rengör golvbrunnarna.
• Rengör WC-stolen och kalka av den vid behov. Rengör såväl under som bakom.
• Rengör vattenledningar och andra rör
• Rengör badkaret, såväl bakom som under.
• Rengör duschutrymmet.
• Rengör kranarna.
• Rengör speglarna.
• Våttorka badrumsskåpet
• Skura golvet.

Sovrum/Vardagsrum

• Rengör garderoberna – invändigt och utvändigt
• Ta bort tavelkrokar, spikar och annat som sitter i väggarna
• Dammsug och våttorka golvet
• Rengör väggkontakter och strömbrytare

Övriga utrymmen – klädkammare, hallen, etc

• Rengör garderoberna – invändigt och utvändigt
• Ta bort tavelkrokar, spikar och annat som sitter i väggarna
• Rengör hyllor
• Dammsug och våttorka golvet
• Rengör väggkontakter och strömbrytare

Som synes finns det en hel del att tänka på och ska det bli ordentligt gjort kan det ta relativt mycket tid i anspråk. Känner du att du har fullt upp med flytten i övrigt kan det vara läge att hitta en firma som kan hjälpa till med flyttstädning. Det finns gott om företag som erbjuder den typen av tjänster och som är experter på att rengöra en lägenhet eller ett hus på det grundliga sätt som krävs.
Vi önskar lycka till – med både städningen och själva flytten!

Välj rätt kylskåp till ditt kök

Maten vi äter måste vara fräsch och i ett bra skick för att vi ska kunna äta den. Annars finns det risk att man blir dålig av maten, det kan till och med vara så illa att man blir riktigt sjuk. Det är därför viktigt att våra vitvaror fungerar som dem ska.

Kylskåpet och vår frys är två av de viktigaste vitvarorna i våra hem. Det är där vi förvarar vår mat för att den ska ha en bättre hållbarhet och smaka bra. Befinner sig  inte varor som till exempel mjölk, smör, kött, grönsaker med mera i vår kyl eller frys blir dessa varor snabbt dåliga och går inte att äta.

Ett kylskåp finner man i alla vitvaruaffärer. De finns även i många butiker som endast är specialiserade på kök och köksinredning. För att vara säker på att man hittar ett kylskåp som passar en själv och sina behov är det bäst att läsa på om kylskåpet innan och/eller be om hjälp i butiken. Det är väldigt viktigt att ha ett kylskåp som passar dig och dina matvanor. Ställ dig själv frågor som ”behöver jag ett större kylskåp eller räcker det med ett lite mindre?”, ”ska det vara ett kylskåp med bara hyllor eller vill jag även ha frukt- och grönsakslådor längst ned?” och så vidare. Tänk igenom ditt val noga.

Man kan även köpa kylskåp över internet på olika webbshoppar. Detta gör att du kan ta den tid du vill för att kolla igenom om kylskåpet verkligen är det du vill ha. Du har även möjlighet att prisjämföra i lugn och ro och fundera den tid du vill. Vill du ha mer råd och tips kring vilket kylskåp du ska välja? Besök kylskap.nu för en komplett guide.

Terassvärmare – Allt du behöver

Jag har alltid funderat på vad som räknas som lyx. Det är nog en individuell mätning i vad som klassificeras som lyx för varje person. Vad skulle du kunna tänka dig som skulle bli din lyx just nu? Jag vet precis vad som skulle bli min lyx. En terassvärmare. Jag har gått och suktat efter en sådan ett bra tag nu. Det är klart att det går att svepa in sig i en filt, men en terassvärmare skulle ge den där extra piffen av lite lyx.

Vi har trots allt renoverat hela verandan, köpt nya möbler och gjort allt lite extra där ute. En terassvärmare skulle passa perfekt in i den moderna miljön som våra plastrottingmöbler skapar. För mig ger de möblerna ett intryck av ett varmare och mer soligt klimat. Kanske Italien eller något annat land vid medelhavet.  När vi byggde om våran veranda hade vi just det i bakhuvudet. Tanken på en klippa med ustikt över medlehavet. Ni kanske förstår vad jag menar om jag beskriver det som att man skulle få känslan som man känner när man ser en reklambild om en resa dit ner.

Det som skulle sätta pricken över i:et skulle vara just en terassvärmare. Förmodligen tycker redan andra att vi har det lyxigt. Det inser jag själv, men för oss har nu lyxen blivit vardag och vi vill ha ny lyx. Det är väl så dagens samhälle fungerar. Mycket vill ha mer.

Jag tittade på de dyrare modellerna som är ganska höga. De skulle passa in bäst där ute. En liten skulle bara se futtig ut och det skulle mest bara se konstigt ut. Verandan är ganska stor och jag tror nästan att det skulle behövas minst fem stycken terassvärmare. Kanske till och med fler. Det blir en ganska stor investering. Jag räknade på att det skulle hamna mellan femton och tjugo tusen kronor. Jag fick ett arv för ett tag sedan och att använda pengarna till någon lyx känns precis rätt. Det tror jag även personen de kom ifrån skulle tycka. Med arv vill man investera rätt.

Vad är healing?

Bland de medium som gjort sig ett namn bland svenska allmänheten är det ett fåtal som inte är bofasta här sedan en tid tillbaks. Utöver de utländska medium och healers som blivit kända genom sina böcker och föredrag, finns det en handfull medium som stadigt arbetar i eller från Sverige. Detta i såväl tv-produktioner som genom stadiga kurser och föredrag. En av de som på senare år kommit att bli omtalad och sökt är Birkan Tore. För de som inte annars har ett större intresse för detta område är det förmodligen genom sin medverkan i ”det okända” som han känns bekant. Dock är arbetet med svensk tv någonting Birkan Tore sysslar med utöver sina huvudsakliga uppdrag.

För Birkan är det viktigt att jobba med healing ur flera perspektiv. Han säger sig vilja bidra till att människor hittar sin egen väg och att de kan vara balanserade. Det finns en hel del som tyder på att detta verkligen är en drivkraft för Birkan Tore.

En ny skola
Som många andra medium och healers var det reiki som blev första kontakten med dessa fenomen även för Birkan Tore. I intervjuer berättar han om att han redan som barn sysslade med healing på sig själv men utan att tala om det. För honom var det fullt naturligt att hela sig när det behövdes. Tanken med att börja med reiki-undervisning handlade om att förstå hur det gick till och vad han skulle göra för att jobba vidare med dessa tekniker. Dock var det inte fråga om reiki. Birkan Tore säger sig känna stor skillnad mellan reiki och det han själv upplevt och som han nu kallar atlantean healing. Även de vänner han behandlade upplevde en skillnad mellan dessa tekniker.

Då Birkan ville sprida de kunskaper och den kraft han fått uppleva utformades sätt att lära ut detta. I dagsläget åker Birkan runt i hela världen och föreläser och utbildar i detta. I Sverige finns det redan ett stort antal personer som gått de kurser som finns i denna typ av healing.

Det finns många olika sätt att förhålla sig till healing och arbete som medium. För Birkan var det dock klart redan tidigt att han skulle sprida detta vidare och bidra till att andra kunde uppleva allt som han själv var med om. Det finns en hel del medium runt om i världen vilka känner en önskan om att utbilda och sprida. Det är inte konstigt att det nu för tiden finns en stor mängd valmöjligheter för den eller de som vill förstå och lära sig hur man kan jobba med healing på olika sätt. Enligt Birkan Tore sker det förändringar i världen vilka indikerar att vi höjer vår energifrekvens och därmed får tillgång till sådant vi inte tidigare haft så nära. Healing och clairvoyance är två av de områden som skall ha sin förklaring i denna högra svängning som man kan läsa om. För den som vill se världen skifta fokus mot någonting hållbart och bättre, är detta någonting som välkomnas.

Powered by WordPress